Hodnocení družstva žen – sezóna 2020

Při psaní tohoto hodnocení je mi trochu smutno – z toho, co bylo i z toho, co nás možná ještě čeká. Závodní sezóna 2020 nebyla rozhodně pro atletiku ideální. Klasická čtyřkolová soutěž I. ligy žen se vlivem epidemie Covid-19 smrskla pouze na tři kola pořádaná v Olomouci, Uherském Hradišti a Břeclavi. Neproběhly žádné sestupy ani postupy, takže v rámci družstva nebylo o co bojovat. Proto jsme také nevytěžovali závodnice na maximum a za každou cenu např. nestavěli čtvrtkové štafety. Tomu odpovídalo i konečné umístění atletek Slovácké přesně ve středu tabulky se 134 body.

Svou dlouhodobě výbornou formu potvrdila nejlepší atletka Zlínského kraje Blanka Tomášková. Tři kola, tři disciplíny, třikrát tři vítězství a 99 bodů! Co dodat.

Výborně si počínala také skokanka Jana Polášková, která nasbírala 46 bodů. Hned v úvodním kole si do dálky skočila venkovní osobák 581 cm a v dálce i trojskoku se vždy držela na předních příčkách startovního pole, když nejhůř skončila pátá.

Karolína Mitanová absolvovala „jen“ dvě kola, ale stačila v nich získat 37 bodů. V Olomouci si na dvoustovce zaběhla osobní rekord 24,78 s a skončila druhá hned za Barborou Malíkovou. Stejného umístění dosáhla i na dvojnásobné trati. V Břeclavi suverénně vyhrála čtyřstovku a třetí doběhla na dvoustovce.

O deset bodů méně přinesla družstvu také Karolína, ale Klišíková. Ta si na lize vylepšila osobák v kouli na 9,76 m. Ve třetím kole byla Kája druhá v hodu kladivem. Břeclavský kruh zde naprosto ovládly hradišťské atletky, které obsadily první tři místa.

Po dvaceti šesti bodech získaly obě slovenské závodnice Barbora Mokrá a Lucia Šišoláková. Barča navíc slíbila, že bude chodit kromě oštěpu i kouli a disk, takže se určitě dočkáme ještě většího bodového přídělu. Třetí hostující závodnici Žofiu Naňovou jsme bohužel museli dávat mimo bodování, i když měla výbornou formu.

V Olomouci a Hradišti se představila Natálie Novotná a bylo z toho 22 bodů. Ve skoku do výšky a o tyči Natka pokaždé bodovala, trenér s ní musel být určitě spokojený.

Ostřílená oštěpařka Adéla Müllerová vybojovala pro tým 20 bodů a neúnavně si během sezóny posouvala své maximum až na výborných 41,31 m. Tímto výkonem Áďa zároveň vylepšila juniorský oddílový rekord. Rekordů určitě v této okleštěné sezóně padlo více, všechny je budeme znát po aktualizaci tabulek, kterou tentokrát provedou trenéři.

Vendula Kolářová se v roce 2020 stihla vdát a teď se jmenuje Lapčíková (budeme si muset zvyknout), ale nestihla absolvovat dvě kola. Pro nás je to velká škoda, protože pouhé jedno kolo jí stačilo k nasbírání 19 bodů.

Naše mladá nadějná kladivářka Natálie Nagyová se také zdárně zapojila do ženské ligy a přispěla 11 body. Navíc si vylepšila osobáček hozený čtyřkilovým kladivem na 41,09 m.

Tereza Řezníčková od nástupu na VŠ netrénuje, ale na domácí stadion si vždy přijde zazávodit a posbírá nějaký ten bodík. Tentokrát to bylo za sedmá místa v kouli a oštěpu.

Oštěpařská skupina vyslala do ligových bojů i nováčka Kláru Halíkovou, která je na závodech ještě hodně nervózní, ale v Olomouci se hecla a byly z toho pěkné tři body v osobním rekordu 32,86 m.

Dálkařku Jessicu Ondrigovou zase provázela různá zranění, takže se zúčastnila jen jednoho kola a vyskákala dva body za deváté místo. Podle trenéra Horáka má Jessica velký potenciál v hodu kladivem, i když se tomu pořád brání. Snad ji v létě uvidíme v diskařské kleci častěji.

Seznam bodujících prvoligových závodnic uzavírá štrekařka Petra Čechová, která si hned na prvním kole zaběhla osobák na 1 500 m (5:22,24 min.) a získala pro nás bodík.

Osobní rekord si v běhu na 100 m vylepšila na základně v Uherském Hradišti Markéta Juráková na 13,02 s. Příští sezónu ho Makyna určitě stlačí pod 13. Daniela Klišíková na stejné trati zaběhla zatím svých nejlepších 14,07 s. V hodu oštěpem se neustále zlepšuje Timea Zlatníková, která na závěrečném ligovém kole poslala své nářadí do vzdálenosti 30,79 m.

Ve štafetách na 4 x 100 a/nebo 4 x 400 m se představily zkušené běžkyně Karolína Mitanová, Jana Polášková, Markéta Juráková, ale i mladičké svěřenkyně tandemu Ivoša a Kačky Resslerových, kteří na zkušenou vyslali mj. výborné holky Fuskovy. Díky tomu jsme mohli postavit více štafet, do kterých se zapojily také Daniela Klišíková, Klára Halíková, Adéla Müllerová, Ema Vlachynská a Petra Čechová.

Všech třech kol se zúčastnily a také zde v individuálních disciplínách bodovaly Tomášková, Polášková, Mokrá, Šišoláková a Müllerová.

Už teď je jasné, že halové závody budou velmi okleštěné, snad se nezruší úplně. Doufejme, že alespoň venkovní závody už nebudou ničím narušeny a proběhnou v režimu, na který jsme všichni zvyklí. A jedna pozitivní zpráva nakonec. Naše řady posílí výborná kladivářka z Hvězdy Pardubice Martina Hudáková (někteří ji známe pod dívčím jménem Kluková). Vypadá to, že vrhačky opět slíznou v I. lize žen nejvíce smetany.

Umístění závodnic v individuálních disciplínách podle počtu bodů

Umístění         Příjmení a jméno                                                     Body

1.                     Tomášková Blanka                                                  99

2.                     Polášková Jana                                                        46

3.                     Mitanová Karolína                                                  37

4.                     Klišíková Karolína                                                     27

5. – 6.              Mokrá Barbora                                                          26

5. – 6.              Šišoláková Lucia                                                       26

7.                     Novotná Natálie                                                         22

8.                     Müllerová Adéla                                                       20

9.                     Kolářová (Lapčíková) Vendula                                 19

10.                   Nagyová Natálie                                                        11

11.                   Řezníčková Tereza                                                    8

12.                   Halíková Klára                                                          3

13.                   Ondrigová Jessica                                                      2

14.                   Čechová Petra                                                            1

Celkové umístění družstva po třech kolech

Umístění         Oddíl                                                                          Body

1.                     Atletický klub Olomouc z.s.                                      241

2.                     TJ Sokol Opava                                                         204,50

3.                     AK Olymp Brno, spolek B                                        148

4.                     AC Slovácká Slavia Uherské Hradiště                   134

5.                     TJ TŽ Třinec                                                              97

6.                     AC Moravská Slavia Brno, spolek                            87

7.                     Atletický klub Zlín, z.s.                                             55,50

8.                     TJ Slezan Frýdek-Místek, z.s.                                   41

Zpracovala: 31. 12. 2020 LB

Print Friendly, PDF & Email
Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je L.B.. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *